Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Informatie

Stichting mightysociety is de naam van een theaterorganisatie die in de periode 2004-2012 een reeks van tien toneelvoorstellingen heeft geproduceerd onder de naam mightysociety, geregisseerd door Eric de Vroedt en gespeeld door steeds andere acteurs.

mightysociety is nieuw geëngageerd theater over brandende, actuele kwesties op het scherpst van de snede. Met de voorstellingen reisde een sideshow mee; een journalistiek platform voor interview en debat. De eerste mightysociety voorstelling speelde in 2004 onder de naam mightysociety1, iedere daaropvolgende voorstelling kreeg een nummer mee, tot en met mightysociety10 in 2012.

mightysociety is een reactie op kunst die te ver van de samenleving afstaat. Initiatiefnemer Eric de Vroedt zei hierover in een interview in Parool: “Na 11 september , de moord op Fortuyn, de moord op Van Gogh, de multiculturele samenleving, de globalisering nog steeds komen met Ibsen, Shakespeare en Tsjechov. Hoe gaan we om met de verwarring van nu? Ibsen is niet betekenisvol voor nu, wat dramaturgen op het irritante af ook mogen beweren.” De Vroedt herkent dat mensen zich willen afschermen, maar hij wil mensen juist betrekken bij de wereld. mightysociety is een strijd tegen onverschilligheid, de afstand en de lamlendigheid.[1]

Voorstellingen

Een chronologisch overzicht van de voorstellingen die onder deze naam als producent, al of niet in samenwerking met andere producenten, in première zijn gebracht en voor zover geregistreerd in de productiedatabase

 
Mightysociety1 - stichting mightysociety - 2004-10-14
LDNDN (Lange dagreis naar de nacht) - Hogeschool voor de Kunsten Arnhem - 2005-03-30
Mightysociety2 - stichting mightysociety - 2005-12-09
Mightysociety3 - stichting mightysociety - 2006-03-11
Mightysociety4 - Hoe ik het geluk zocht in de Global Age - stichting mightysociety - 2007-03-27
Mightysociety5 - Hoe ik ook verlangde naar een nieuwe utopie - stichting mightysociety - 2008-01-23
Mightysociety6 - Hoe ook ik de oorlog mee naar huis nam - stichting mightysociety - 2009-01-10
Mightysociety7 - Hoe ook ik vergrijsde maar me jonger voelde dan ooit - stichting mightysociety - 2010-02-12
Mightysociety8 - de musical - stichting mightysociety - 2010-10-21
Mightysociety9 - liefde in tijden van gifaffaires - stichting mightysociety - 2011-05-05
Mightysociety10 - Toneelgroep Amsterdam - 2012-11-04
Bestand:Mightysociety1.jpg
Scènefoto mightysociety 1

===mightysociety1 (2004)=== - Hoe ook ik leerde te houden van het nieuwste politieke wonderkind

In een eeuw waarin de beeldvorming regeert en politiek is verworden tot politainment kun je het onmogelijk nog over de successen of mislukkingen van politieke leiders hebben zonder rekening te houden met hun optreden in de media. De moderne politicus is in de eerste plaats performer.

mightysociety1 volgt drie spindoctors in hun zoektocht naar de ideale politieke leider. In een troosteloos conferentieoord wordt gezocht naar de nieuwe lijsttrekker voor 'de partij'. De vorige lijsttrekker is om allerlei redenen weggevoerd en de nummer 2 is nu automatisch nummer 1. Er is echter een kaper op de kust; een ideale politieke media-Barbie, die in een krankzinnig “reality-televisie” – plan terecht komt.

In een verhitte brainstormsessie fantaseren drie spindoctors de onweerstaanbare opkomst en onvermijdelijke ondergang van een politiek wonderkind. Al ‘spinnend’ creëren zij hét mediatalent van de toekomst: a Sexually-attractive, Political-incorrect, Intensely-charismatic Nobody. Het succes van een politicus wordt meer bepaald door het beeld dan door de inhoud.[2]

Spel: Jara Lucieer, Thomas Oerlemans, Jeroen Spitzenberger

mightysociety2 en 3 (2005) – Hoe ook ik de laatste seconden van een zelfmoordterrorist beleefde

Bestand:Mightysociety2.jpg
Scènefoto mightysociety 2

Over de wereld die de terrorist zegt te willen bestrijden. De verlichtingsfundamentalisten zijn even dom, onuitstaanbaar en gevaarlijk als de religieuze extremisten.

mightysociety2 speelt zich af in de hotelkamer van zelfmoordterrorist Ibrahim K., gespeeld door Bram Coopmans, die zich voorbereidt op een aanslag. mightysociety3 draait om de wereld die deze terrorist bestrijdt. In een penthouse, gebouwd in de theaterzaal (het publiek zit langs de wanden op de spelvloer) zien we vier vrienden; de onwetende slachtoffers. Een anti-islam columniste, haar vriend met een internet-porno bedrijf, een idealist (die voor iedere vliegreis een boom plant) en een voormalig televisiesterretje met een pophit die zich onlangs tot de islam bekeerde. De inlichtingendiensten weten wie hoe en wanneer de aanslag gaat plegen, maar niet waar.

Bestand:Mightysociety3.jpg
Scènefoto mightysociety 3

Hoewel mightysociety2 eerder in première ging, werden deel 2 en 3 voornamelijk samen gespeeld. De voorstellingen stonden met elkaar in contact via internet en de personages, die van de ene voorstelling naar de andere gingen.

Bram Coopmans werd voor zijn rol als Ibrahim K. in mightysociety2 genomineerd voor de Louis d'Or.[3][4]

Spel: Julia van de Graaff, Raoul Copier, Bram Coopmans, Eva Duijvestein, Jacques Riebeek, Çigdem Teke

mightysociety4 (2007) – Hoe ik het geluk zocht in de Global Age

mightysociety4 is een politieke thriller over globalisering & geluk. Uitgangspunt is de prangende vraag of de geglobaliseerde liberale markteconomie wel of niet bijdraagt aan het menselijk geluk.

Bestand:Mightysociety4.jpg
Scènefoto mightysociety 4

De voorstelling toont vijf mensen die ingrijpend met de gevolgen van de globalisering worden geconfronteerd. Voor het huis van de bekende politica Henriette Draaier, haar zoon Bas-Jan en haar zeventien jaar jongere vriend Raymond F. staan op een avond twee bange mensen. Een man en een vrouw die zich voorstellen als ‘vrienden van vroeger’. Het koppel vraagt Henriette dringend om hulp. hoewel ze zich deze mensen maar vaag herinnert laat ze hen binnen. Kopje thee, even warm worden op de bank. Probleem: de twee gasten weigeren weg te gaan. Vriendelijke hints noch onbeschoft aandringen lijken te helpen. Ze blijven zitten waar ze zitten. Ze komen namelijk verhaal halen, ze komen hun recht opeisen. tussen het elitaire gezin en het volkse koppel ontspint zich een verbeten strijd.

Een doorsnee werknemer, een arbeidsongeschikte ambtenaar, een politica, een zakenman en een journalist. Twee hardcore Vinex-vertegenwoordigers en een modern grachtengordel-gezin. Wat levert de globalisering hen op?

De voorstelling werd geselecteerd voor het Nederlands Theaterfestival en Hein van der Heijden won de Arlecchino voor zijn rol in de voorstelling. mightysociety4 werd genomineerd voor de Taalunie Toneelschrijfprijs.[5]

mightysociety4 werd onder de titel Die Restposten door Eric de Vroedt geregisseerd bij Theater Dortmund in 2013.[6]

Spel: Carola Arons, Bram Coopmans, Hein van der Heyden, Els Ingeborg Smits, Joeri Vos

mightysociety5 (2008) - Hoe ook ik verlangde naar een nieuwe utopie

In mightysociety5 ging Eric de Vroedt met acteurs van de Toneelacademie Maastricht, de Toneelschool Arnhem en de Noorderlingen, op zoek naar de utopieën en dystopieën van de 21e eeuw.

Bestand:Mightysociety5.jpg
Scènefoto mightysociety 5

Een multimediaproject vol zang, dans, soundscapes, video en vlijmscherpe teksten over een verse generatie twintigers, geïnspireerd op werken van de filosoof John Gray (Straw Dogs, Black Mass) en films van Larry Clark (Kids, Ken Park). Zijn jongeren van nu werkelijk zo lui en oppervlakkig? Hoe overleven zij de neo-liberale dystopie? Hoe groot is hun apathie? Wat zijn hun dromen? Wat kan hen in godsnaam nog ‘boeiuh’?

mightysociety5 was een toekomstscenario. De voorstelling toonde 11 twintigers die opgroeien en overleven in een neoliberale wereld die steeds meer dystopische trekjes vertoont. Elk personage droomt een hoogst persoonlijke utopische droom. Zo droomt Angel van het perfecte lichaam, Kidult van de ultieme internetdate. Leon en Lena storten zich in een hedonistisch paradijs, terwijl Hitomi en Kawasaka in een liefde tussen robot en mens geloven. Elf personages, elf utopieën. Elf zoektochten naar de volgende verlossing, een vrije vluchtroute, de ultieme roes.

mightysociety5 vond plaats in een speciaal ontworpen installatie die toegang bood aan een beperkt aantal bezoekers. Deze installatie, dit ‘huis’, bestond uit meerdere ruimtes waarin het publiek zijn eigen weg moest vinden en zelf de volgorde en aanvangstijd van zijn hoogstpersoonlijke voorstelling bepaalde.[7]

Spel: Britt Bakker, Sven Bijma, Reinier Demeijer, Anne Harbers, Bram van der Heijden, Teun Luijkx, Karlijn Smit, Terri van Splunder, Alejandra Theus, IJbert Verweij, Isil Vos

mightysociety6 (2009) - Hoe ook ik de oorlog mee naar huis nam

Bestand:Mightysociety6.JPG
Scènefoto mightysociety 6

mightysociety6 brengt ‘the war back home’. Het is een duister stuk over verlies en verraad, over oorlog en vleselijke lusten; een oorlogsdrama met een gitzwarte pit.

mightysociety6 speelt zich af in de eenzame bergen van Afghanistan. Het onvoorstelbare heeft plaatsgevonden: de Nederlandse missie in Zuid Afghanistan is op dramatische wijze uit de hand gelopen. Gruwelijke geruchten overspoelen de vaderlandse pers: Nederlandse lijken hangen aan de bomen, Talibanstrijders paraderen in Hollands uniform, een peloton soldaten wordt wekenlang gegijzeld. In een poging het zwijgen van de bevolking te breken verbiedt commandant Kurt Prins, vader van één van de gegijzelden, dat de lijken worden weggehaald tot de daders zijn gevonden. Special commando Marco V. (die van oorsprong Afghaan is en en eigenlijk Marwash heet) is het niet met hem eens, Prins' Afghaanse minnares Malalai is het met Marco eens; het Afghaanse volk is al zo vaak gebroken dat verder breken niet meer kan.

Deze voorstelling werd geselecteerd voor het Theater Festival.[8]

Spel: Mariana Aparicio Torres, Bram Coopmans, Mustafa Duygulu, Hein van der Heijden, Sadettin Kirmiziyüz, Thirsa van Til

mightysociety7 (2010) - Hoe ook ik vergrijsde maar me jonger voelde dan ooit

‘A well-made but rather excessive play met vier babyboombejaarden’. Een over-the-top performance met vier babyboomers die maar niet oud willen worden, die wraak willen nemen op het leven dat voorbij gaat en op een vernederend verzorgingssysteem.

Bestand:Mightysociety7.jpg
Scènefoto mightysociety 7

Daniel gaat ervandoor met een vrouw van veertig jaar jonger. Zijn vrouw, Wanda zal nooit stoppen met werken, ook al is ze op kantoor inmiddels ongewenst. Huisvriend Rutger doet nog één poging voor zijn meesterwerk, maar wordt nog steeds afgeleid door zijn geheime liefde en de mislukte revolutie. En zijn zus Phil wil gewoon dood, wat iedereen ook zegt, maar niet voordat haar hele turbulente leven in ‘t archief zit.

mightysociety7 toont vier 65+ers die nog volop willen leven. Die nog verliefd willen worden, willen seksen, geld willen verdienen en uitgeven, strak in het lijf. Die elkaar pesten, vernederen en uitdagen. Die jonger zijn dan ooit.[9]

Spel: Catrien van Boxel, Tom Jansen, Rudolf Lucieer, Phi Nguyen, Els Ingeborg Smits, Shireen Strooker

mightysociety8 (2010) - Geert Wilders de musical

mightysociety maakte een anti-musical over Joop, Geert en de tsunami aan entertainment die het land overspoelt. mightysociety8 opent de aanval op de wereld van het massa-amusement en politieke populisten.

Het publiek bevindt zich in een kleedkamer van een groot musical theater (in Amsterdam op locatie in Mediamatic), ze hebben een PVV petje of een hoofddoekje op hun hoofd en zullen als figuranten meedoen aan Geert Wilders de Musical. Producent, schrijver, regisseur en acteurs lopen backstage rond en maken zich zorgen over de op handen zijnde première. Een acteur durft niet op uit angst voor een aanslag, de schijfster is bang dat de musical haar artistieke geloofwaardigheid in het geding zal brengen.

Bestand:Mightysociety8.jpg
Scènefoto mightysociety 8

Met deze anti-musical stalkt en bestrijdt mightysociety de grootste entertainment-multinational van dit land op speelse wijze met haar eigen middelen. Al zingend en dansend wordt het ware gezicht onthuld van de wereld van het massa-amusement vol opportunistische acteurs, cynische B-figuren en naïeve extra’s. Een wereld die ook de voornaamste inspiratie lijkt te zijn voor de hedendaagse politiek.

Niet De Vroedt, maar schrijver en acteur Joeri Vos schreef het stuk. Vos speelde mee in de voorstelling als een regisseur die als twee druppels water lijkt op de De Vroedt, en die iedere avond De Vroedt zelf uit het publiek sleurde om hem af te tuigen.

Voor deze voorstelling werd door middel van publieke audities gezocht naar de meest geschikte acteur om Geert Wilders te spelen. Het publiek mocht kiezen. Deelnemers waren o.a. Gijs Scholten van Aschat, Jeroen Willems en Hans Kesting.

Rick Paul van Mulligen werd voor zijn rol in mightysociety8 genomineerd voor de Arlecchino. De voorstelling werd geselecteerd voor het Nederlands Theaterfestival.[10]

Spel: Mariana Aparicio Torres, Sven Bijma, Catrien van Boxel, Noël S. Keulen, Rick Paul van Mulligen, Isil Vos, Joeri Vos

mightysociety9 (2011) - Liefde in tijden van gifaffaires

Bestand:Mightysociety9.jpg
Scènefoto mightysociety 9

Met scherpe teksten, aanstekelijk spel, opzwepende muziek en dans vertelt mightysociety9 drie verhalen over liefde en leven in tijden van gifaffaires. Dit alles geïnspireerd op de geruchtmakende Probo Koala-affaire uit 2007.

Deel 1 toont hoe de televisieopname voor een Nederlandse talentenjacht in een Afrikaans land steeds dubieuzere vormen aanneemt. De televisiemakers manipuleren een Ivoriaan zijn verhaal vol persoonlijke tragiek te vertellen; “Als er geen dode foetus was, dan verzin je die er maar bij.” In het tweede deel slaat de flitsende persconferentie van een Europese multinational om in een tragedie van Medea-achtige proporties. Jason is woordvoerder van Trafigura die de giframp bagatelliseert. Jasons vrouw, Medea, confronteert haar man met zijn leugens door hem te vertellen dat ze hun kinderen heeft laten spelen in een speeltuin die ook gifbelt is. Deel 3 is een duel tussen een hiphop-danser en een acteur waarin duistere passies en koel opportunisme om de voorrang strijden. [11]

Spel: Mariana Aparicio Torres, Gustav Borreman, Bram Coopmans, Hein van der Heijden (10|11)/Martijn de Rijk (11|12), Romana Vrede

mightysociety10 (2012) - Hoe ook ik de liefde vond in Azië

Over Indonesië, globalisering en de opkomst van Azië. Alle woede over de wereld komt voort uit je eigen biografie; de wereld onderzoeken is je levensverhaal vertellen. De Vroedt’s meest persoonlijke voorstelling.

Bestand:Mightysociety10.jpg
Scènefoto mightysociety 10

De gepensioneerde Lex (Hein van der Heijden) is naar Indonesië vertrokken op zoek naar ware liefde. Na twee maanden hoort zijn zoon Ramses (Bram Coopmans) dat Lex is opgenomen in een ziekenhuis in Surabaya. Ramses annuleert de opening van zijn expositie en vliegt halsoverkop naar de andere kant van de wereld. Zijn moeder Winnie (Esther Scheldwacht) vliegt mee; de verzekering van haar ex-man betaalt. Zij zal na zestig jaar haar geboorteland terugzien. Eenmaal aangekomen vinden ze Lex niet in een ziekenhuisbed, maar dansend, zingend en drinkend in de bar van zijn hotel. Al gauw ontmoeten ze Tary (Mariana Aparicio Torres), de veertig jaar jongere vriendin van Lex. Samen met haar familie staat ze op het punt te verhuizen naar een groot huis, dat Lex voor hen laat bouwen.

Hein van der Heijden is genomineerd voor de Louis d'Or voor zijn rol als Lex in mightysociety10. De voorstelling werd geselecteerd voor het Theater Festival en genomineerd voor de Taalunie Toneelschrijfprijs.[12]

Spel: Mariana Aparicio Torres, Bram Coopmans, Hein van der Heijden, Phi Nguyen, Esther Scheldwacht, Denise Aznam (stage), Bram Suijker (stage), Nazanin Taheri (stage)

Sideshows

Iedere aflevering van mightysociety ging gepaard met een uitgebreid randprogramma. Onderdeel daarvan waren interviews en debatten gepresenteerd door Sarah Meuleman en Lars Anderson waarin, in een talkshow-achtige setting, thema's uit de voorstellingen behandeld werden met experts uit het vakgebied. De mightysocietysideshow ontving gedurende de jaren meer dan honderd prominenten uit de wereld van politiek, wetenschap, kunst en journalistiek, zoals: Frits Wester, Diederik Samson, Boris van der Ham, Felix Rottenberg, Bas Heijne, Marjan Berk, Cisca Dresselhuys, Jan Pronk, Sybrand van Haersma Buma, Bram Peper, Lucky Fonz III, Nelleke Noordervliet, Ilja Leonard Pfeijffer, Jan Jaap van der Wal, Pieter Hilhorst en Tom Lanoye. Tevens werd bij iedere voorstelling Het mightymagazine uitgegeven met achtergrondartikelen over de thema's uit de voorstellingen.

Andere randprogramma's rond mightysociety behelsden previews van voorstellingen, researchavonden, openbare improvisatiesessies, publieke audities voor de rol van Geert Wilders en de opname van een Band Aid-achtige videoclip.

Prijzen

  • Clara Meijer Wichmann Penning 2012. mightysociety ontving deze mensenrechtenprijs voor het 'onder de aandacht brengen van brandende maatschappelijke kwesties waarin mensenrechten en de menselijke waardigheid onder druk staan'
  • Prijs van de Kritiek 2012
  • Amsterdamprijs 2012
  • mightysociety 4, 6, 8 en 10 werden geselecteerd voor het Nederlands Theaterfestival
  • De tekst van mightysociety 4 en 10 werden genomineerd voor de Taalunie Toneelschrijfprijs
  • Hein van der Heijden en Bram Coopmans werden voor hun rollen in mightysociety4 genomineerd voor de Arlecchino (prijs voor beste mannelijke bijrol), die Van der Heijden uiteindelijk ook won
  • Rick Paul van Mulligen werd voor zijn rol in mightysociety8 genomineerd voor de Arlecchino
  • Bram Coopmans werd voor zijn rol in mightysociety2 genomineerd voor de Louis d'Or (prijs voor beste mannelijke acteur)
  • Hein van der Heijden is voor de rol van Lex in mightysociety10 genomineerd voor de Louis d'Or

Bronnen