Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Someone.gif

NaamSylvia Maessen
Geboortedatum18 december 1959
Geboorteplaats Den Haag
BeroepComponist, Arrangeur, Musicus
DisciplineMuziektheater
TrefwoordenOperette
VIAF-profiel947150808944219000002
 Website

Biografie

Sylvia Maessen (1959) is een Nederlandse componiste. Zij studeerde hobo, compositie en contrabas (klassiek bij Edward Mebius en jazz bij Koos Serierse) aan het Hilversums Conservatorium. Ze kreeg o.a. les van Frans Elsen, Kenny Napper, Lex Jasper en volgde diverse workshops bij o.a. Ed Thigpen, Ray Brown, Bob Brookmeijer.

Een aantal jaren was zij jazztheorie-docente op de Schumann-akademie. 

Als freelance bassiste is zij te vinden in klassieke orkesten en ensembles, op jazzpodia en clubs in binnen- en buitenland, in de wereldmuziek en in het theater. 

In binnen- en buitenland worden er regelmatig composities en bewerkingen van haar gespeeld. Zij schreef o.a. voor het Nederlands Blazers Ensemble, het Amstel Quartet, Uilenburger concerten, Sinfonia Rotterdam, Tafelmusik (Toronto), Scapino Ballet Rotterdam, Gergiev Festival Rotterdam, A'dam Brass, Carel Kraayenhof, Philippe Elan, Hoofdstad operette, Frank Groothof, en vele gerenommeerde musici en solisten.

Ook ontving zij diverse compositie-prijzen, zoals "Donna in Musica 2016", uitgeschreven en in Italië uitgevoerd door I Solisti Veneti o.l.v. Claudio Scimone.

Haar CD "Inspired by poetry" met haar vocale composities, uitgevoerd door haar zus, sopraan Irene Maessen en bevriende musici, kreeg 4 sterren in de Volkskrant (2014). Lees op de website wat Leo Samama, Elly Ameling en Theo Loevendie hierover schreven: www.cdinspiredbypoetry.wordpress.com

Theater/Dans

Een chronologisch en daaronder een link naar een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarbij zij geregistreerd werd in de Productiedatabase voor het bewerken van bestaande werken, alsmede naar haar overige bijdragen aan voorstellingen, voor zover geregistreerd in de Productiedatabase.

 
Der Vetter aus Dingsda - Stichting Hoofdstad Operette - 1994-02-19
Die lustige Witwe - Stichting Hoofdstad Operette - 1994-09-20
Gräfin Mariza - Stichting Hoofdstad Operette - 1995-09-23
Die Fledermaus - Stichting Hoofdstad Operette - 1997-09-20
Das Land des Lächelns - Stichting Hoofdstad Operette - 1998-09-26
Eine Nacht in Venedig - Stichting Hoofdstad Operette - 1999-09-25

Bronnen