Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


De volledige titel van deze opera is: Tannhäuser und der Sängerkrieg auf Wartburg = Tannhaüser is een Duitse romantische opera in drie bedrijven van Richard Wagner op een libretto van de componist zelf, gebaseerd op twee Duitse volksballaden Tannhauser en Sängerkrieg auf der Wartburg
Wereldpremière: 19 oktober 1845, Bayerische Staatsoper te München.
Na de première maakte Wagner diverse veranderingen en aanpassingen, waaronder een Franse versie voor de Parijse opera in 1861.
Zie verder Wikipedia in het Engels.

Context

De openingsavond van de nieuw gebouwde Groote Schouwburg, Rotterdam op 15 september 1887 bood een gevarieerd programma, waarin de ouverture en de 2e acte van Tannhäuser waren opgenomen. De gegevens op deze pagina bevatten de uitvoerenden van de volledige voorstelling.

Betrokkenen

De onderstaande personen hebben een (in)directe bijdrage geleverd aan de realisatie van de theaterproductie (in voorkomende gevallen op basis van- of uitgaande van een bestaand werk). Aanvullingen zijn welkom.

Auteurs en makers

NB: Op dit moment worden specificaties (bijv. 'assistent', 'dialogen', 'ontwerp') nog niet meegenomen vanuit de premièredatabase. Deze informatie is op te vragen via de Theatercollectie.

Aan de realisatie van deze productie hebben meegewerkt:
  Rolverdeling en uitvoerenden

  NB: De rolbenamingen zijn veelal direct overgenomen zoals in het originele programmaboekje vermeld, en kunnen zodoende verouderde termen bevatten. Zie ook deze pagina.

  Conrad Behrens (Herman von Thüringen)
  Adolf Grupp (Tannhäuser)
  Karl von Bongardt, Ernst Brodmann, Wilhelm Busch (Wolfram von Eschenbach)
  Wilhelm Grüning, Max Elmhorst (Walther von der Vogelweide)
  Georg Sieglitz (Biterolf)
  Gerhard Pickaneser (Heinrich der Schreiber)
  Arthur Weiss, Leo Redemann(Reimar von Zweter)
  Antonia Mielke, Ottilie Ottiker (Elisabeth)
  Franziska Biazzi-Förster, Emma Gentz (Venus)
  Anna Weiser (Ein junger Hirt)


    Bronnen