Tekstschrijver

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


Tekstschrijver is een beroepsaanduiding in de podiumkunsten voor personen die teksten voor een theater, cabaret- of showprogramma e.d. schrijft. Het kan gaan om een compleet theaterstuk, korte scènes tot en met verbindende teksten of ook om liedteksten. Een schrijver van liedteksten wordt doorgaans echter een tekstdichter of songwriter genoemd. In een programmaboekje wordt dan volstaan met de aanduiding: tekst of teksten van c.q. aanvullende teksten van:

In de wereld van de opera en operette wordt de tekstschrijver librettist genoemd. In een programmaboekje staat de naam soms vermeld onder de aanduiding: libretto.

De schrijver van de tekst van een compleet origineel toneelstuk wordt specifiek toneelschrijver genoemd: de schrijver is daarmee de auteur van het stuk. In de programmagegevens wordt deze beroepsaanduiding meestal weggelaten nooit zo vermeld; men zegt dan bijvoorbeeld simpelweg: (het toneelstuk met de naam) Hamlet van William Shakespeare.

Productiedatabase

In de Productiedatabase wordt bij de opera, operette en musical de specifieke beroepsaanduiding librettist in de praktijk niet altijd gebruikt; in plaats daarvan gebruikt men ook de aanduiding auteur zoals voor de schrijver van een origineel toneelstuk.

Echter, hierdoor kan verwarring ontstaan op wiens naam een bepaalde muziektheater-voorstelling staat. Een toneelstuk staat immers altijd op de naam van de schrijver van de tekst = auteur van het stuk. Bij een opera, operette en veel musicals echter is het gebruik om het stuk op naam te zetten van de componist en is daarmee in de brede zin van het woord auteur van het betreffende muziektheater-werk.

In de musical-wereld is het daarnaast ook wel gebruikelijk om naam van de musical te verbinden met zowel de naam van tekstschrijver als van de componist en men spreekt dan bijvoorbeeld niet van de musical My Fair Lady van Alan Jay Lerner, maar van Lerner en Loewe.

Het woord tekstschrijver wordt ook in de communicatiewereld gebruikt voor wervende of voorlichtende teksten, bijvoorbeeld in de reclame.

Zie hier een overzicht van schrijvers die in de productiedatabasespecifiek als tekstschrijver worden aangeduid.