Theatermaker

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


Algemene benaming voor iedereen die betrokken is bij het maken van een toneelvoorstelling.

De term wordt echter meestal gebruikt voor mensen die een aantal artistieke/scheppende functies tegelijk vervullen bij het maken van een theatervoorstelling. Theaterpersoonlijkheden die zichzelf theatermaker noemen zijn vaak tegelijk Auteur, de bedenker en initiator van een theaterproductie, tekstschrijver, Scenograaf, Regisseur of Acteur en soms nog veel meer.

Vaak ook zijn deze personen werkzaam in meerdere theater- of andere kunstdisciplines tegelijk, of maken gebruik van elementen uit andere, waardoor het soms lastig is hen in een bepaalde categorie in te delen. Historisch gezien zou men de algemene term theatermaker goed kunnen gebruiken om veel grote namen uit de theatergeschiedenis aan te duiden; namen die wij thans eerder alleen als (toneel-)schrijver kennen, zoals de grote Griekse klassieken Aischylos, Sophokles, Euripides, Shakespeare, Molière etc. Meer recent zijn bijvoorbeeld Dario Fo en Jan Fabre internationaal bekende theatermakers.

Verder is Theatermaker (TM) ook de naam van een Nederlands vakblad voor theater. Zie ook hun internetkrant: http://www.theaterkrant.nl

Zie een alfabetische overzicht van personen die zijn geregistreerd in de Productiedatabase als deze Theatermaker