Toneel
Uit TheaterEncyclopedie
Het woord toneel kan op verschillende dingen slaan:
- Kunstvorm waarbij theatermakers (acteurs) door middel van woord en beeld een handeling opvoeren voor een publiek. Meestal vormt een conflict tussen personages de basis van de handeling. Aristoteles (384-322 v.Chr.) heeft in zijn Poetica regels voor drama vastgelegd, die nog steeds veel navolging vinden. In deze betekenis is toneel synoniem met drama.
- Het podium (de verhoging) waarop een voorstelling wordt gespeeld, zoals in de uitdrukking “ten tonele voeren”. Daardoor wordt het woord het toneel ook gebruikt om het speelvlak of de speelruimte in een theatergebouw aan te duiden.
- Onderdeel van een toneelstuk. Een traditionele toneeltekst is onderverdeeld in bedrijven. Deze bedrijven zijn weer onderverdeeld in tonelen of scènes. Bij elke opkomst of afgang van een personage, of als de locatie van de handeling verandert, begint een nieuw toneel.
Hieronder een chronologisch (de meest recent geregistreerde voorstellingen eerst) overzicht van de voorstelling die in Nederland onder de noemer Toneel in première zijn gebracht, voor zover geregistreerd in de Productiedatabase
Of zie een alfabetische overzicht op titel van deze Toneel voorstellingen