Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


Informatie

De Amsterdamse Toneelschool werd in 1874 opgericht door het Nederlandsch Tooneelverbond. De eerste directeur was de Heer J.H. Rennefeld. In 1968 ontstond onder aanvoering van de toenmalige Toneelschooldirecteur Jan Kassies de Theaterschool, een samenwerkingsverband van een aantal Amsterdamse theater- en dansscholen, waaronder de Toneelschool, Amsterdam de Academie voor Kleinkunst, de Scapino Dansacademie en de Balletacademie Nel Roos.

Sinds 1988 is de Theaterschool als theaterfaculteit onderdeel van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Sinds september 2016 is de naam van de Theaterschool van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten gewijzigd in Academie voor Theater en Dans. In de praktijk wordt ook de afkorting ATD, gebruikt. Zie verder het bericht op de website van de Hogeschool.

Lessen op de Toneelschool te Amsterdam

Lessen van Betty Holtrop-van Gelder

Betty Holtrop-van Gelder was van 1889 tot 1917 lerares aan de Toneelschool te Amsterdam.

Les bij mevrouw Holtrop-van Gelder op de Toneelschool te Amsterdam. Fotograaf onbekend. Collectie TIN. Les bij mevrouw Holtrop-van Gelder op de Toneelschool te Amsterdam. Foto: N.V. Vereenigde Fotobureaux. Collectie TIN.

Betty Holtrop-van Gelder (staand, met hoed op, resp. vlak voor en op het toneel) geeft les op de Toneelschool te Amsterdam, ca. 1900. Collectie TIN.

Lessen van Eduard Verkade

Lessen van Eduard Verkade (rechts) op de Toneelschool te Amsterdam, 1917. Foto: Jacob Merkelbach. Colletie TIN.

Eduard Verkade (rechts) gaf vele jaren les op de Toneelschool. Foto: Jacob Merkelbach, 1917. Collectie TIN.

Lessen van directeur Bouberg Wilson

Les in dramatiek door Sybrand Jacobus Bouberg Wilsen op de Toneelschool. Fotograaf onbekend

Sijbrand Jacobus Bouberg Wilson was directeur van de Toneelschool van 1881 en 1915. Hij was daar tevens docent dramatische letterkunde. Fotograaf onbekend. Collectie TIN.

Eindexamenklassen

1958

Groepsfoto van afgestudeerden van de Toneelschool 104314.jpg

V.l.n.r. Femke Boersma, Wil van Selst en Ingeborg Elzevier, 1958. Foto: Algemeen Hollands Fotopersbureau. Collectie TIN.

1959

Titel onbekend 220758.jpg

v.l.n.r.: Hans Boswinkel, Joop Admiraal, Trins Snijders, Petra Laseur, Peter Oosthoek, Hans Pauwels, Jules Royaards, 1959. Foto: Particam Pictures/MAI. Collectie TIN.

1960

De afgestudeerden van de Toneelschool in mei 1960, v.l.n.r. Jules Hamel, Henk van Efferen, Willem Nijholt (staand), Jacques Commandeur, Nel Kars, en Guido de Moor. Fotograaf onbekend. Herkomst: Collectie Willem Nijholt.

De afgestudeerden van de Toneelschool in mei 1960, v.l.n.r. Jules Hamel, Henk van Efferen, Willem Nijholt (staand), Jacques Commandeur, Nel Kars, en Guido de Moor. Fotograaf onbekend. Herkomst: Collectie Willem Nijholt.

1962

V.l.n.r. Ferenc Schneiders, Paula Petri, Willy Pos (directeur Toneelschool Amsterdam), Carol Linssen. Eindexamen Toneelschool in juni 1962. Foto: Particam Pictures/MAI.

V.l.n.r. Ferenc Schneiders, Paula Petri, Willy Pos (directeur Toneelschool Amsterdam), Carol Linssen. Eindexamen Toneelschool in juni 1962. Foto: Particam Pictures/MAI.

1963

Huib Broos, Ineke Swanevelt, Hein Boele, Elsje Scherjon, Hans Kemna. Eindexamen Toneelschool Amsterdam, 1963. Foto: Particam Pictures/MAI.

V.l.n.r. Huib Broos, Ineke Swanevelt, Hein Boele, Elsje Scherjon, Hans Kemna. Eindexamen Toneelschool Amsterdam, 1963. Foto: Particam Pictures/MAI.

1965

Openbaar eindexamen 191085.jpg

v.l.n.r.: Rudolf Lucieer, Carol van Herwijnen, Sjoukje Hooymaayer, Krijn ter Braak, Marja Kok, Jeroen Krabbé, 1965. Foto: Particam Pictures/MAI. Collectie TIN.

1968

Eindexamen Toneelschool 218907.jpg

V.l.n.r. Daria Mohr, Cas Enklaar, Helmert Woudenberg, Ria Rijninks en Johan Ooms, Eindexamen Toneelschool, 1968. Foto: Particam Pictures/MAI.

Fusiegeschiedenis

  • 1874 Oprichting van de Toneelschool in Amsterdam. De toneelschool was een onderdeel van het Nederlands Toneelverbond.
  • 1947 De Toneelschool wordt een zelfstandige stichting onder de naam: Academie voor Dramatische Kunst ‘De Toneelschool’. Rijk en Gemeente Amsterdam subsidieerden, en het Toneelverbond schonk het gebouw aan de Marnixstraat. Alle drie instanties werden vertegenwoordigd in het bestuur van de school.

Premieres

Een overzicht van de voorstellingen die in een van de locaties van de Toneelschool, Amsterdam in première zijn gebracht, voor zover geregistreerd in de Productiedatabase.

Bronnen