Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Vice Versa: de gemeenschappelijke theatergeschiedenis van Suriname, Aruba, Curaçao en Nederland

Onder de naam "Vice Versa" vond in 2012 een onderzoek plaats naar de gemeenschappelijke theatergeschiedenis van Suriname, Aruba, Curaçao en Nederland. Het onderzoek werd uitgevoerd door het Theater Instituut Nederland en resulteerde onder andere in biografieën van personen, beschrijvingen van locaties en gezelschappen, en videoportretten op de Theaterencyclopedie.

Onderwerpen

Helden

Wie zijn de helden van Jörgen Rayman, Helen Kamperveen en Felix de Rooy? Wat hebben Rufus Collins en Henk Tjon gemeen? Door welke wisselwinden is ons hedendaagse mondiale theater gevormd? Zie voor actuele videoportretten Videoportrettten Vice Versa.

Windstreken

Vice Versa leidt je langs de podia van de Caraïben, Suriname en Nederland en wat er aan inspiratie over en weer is gewaaid in de laatste 50 jaar. Soms ontstonden er intense ontmoetingen, plekken waar theatermakers uit diverse windstreken neerstreken, samenwerkten en elkaar beïnvloed hebben.

Wisselwerking

Dertig van die intense ontmoetingsmomenten heeft TIN geïdentificeerd. Theatermakers maakten samen voorstellingen, volgden opleidingen of gingen over en weer regisseren. Hierdoor is een internationale wind in de theaterpraktijk in Aruba, Curaçao, Nederland en Suriname opgestoken: het theater is interdisciplinair en multicultureel geworden. Welke wisselwerkingen vonden er tussen Nederland, Suriname, Aruba of Curaçao plaats in de periode 1960 en heden?

Ontdekkingen

Drie jaar onderzoek ter plaatse heeft prachtige ontdekkingen opgeleverd. Alle archieven en fotoalbums van hoofdrolspelers in de 4 landen zijn doorkruist. 30 belangrijkste ontmoetingsmomenten zijn geïdentificeerd, tientallen biografieën, foto's, voorstellingen, gezelschappen, locaties, video’s en persoonlijke getuigenissen.

Vul aan

Laat je inspireren door deze gemeenschappelijke theatergeschiedenis. En heb je nog aanvullende informatie of mooi beeldmateriaal in het familiealbum? Vul het aan via onze theaterwiki.

Samen houden we de theatergeschiedenis en culturele uitwisseling levend!

Aruba ----- Curaçao ----- Nederland----- Suriname

Colofon Vice Versa

Zie Colofon Vice Versa