Zanger

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


De algemene beroepsaanduiding voor een musicus die de eigen stem gebruikt als instrument. Alhoewel met het begrip zanger, zowel mannen als vrouwen kunnen worden aangeduid, wordt de vrouwelijke vorm zangeres regelmatig gebruikt specifiek om aan te geven dat het om een vrouwelijke persoon gaat.

Er zijn echter zeer veel verschillende soorten zangers, die bovendien van geheel verschillende niveau en professionaliteit kunnen zijn. Voor een goed begrip van wat de aanduiding zanger voor een podiumkunstenaar betekent, is het vooral ook van belang wat het doel is van het gebruik van de zangstem in een voorstelling. Het resultaat daarvan wordt in ieder geval zingen genoemd.

Een zanger kan alleen zingen, al of niet zichzelf begeleidend met een ander muziekinstrument of zich laten begeleiden door een of meer andere musici, een band, een muziekensemble, of een groot orkest, of deel zijn van een groter of kleiner ensemble, zoals een koor, een zanggroep of een close harmony ensemble.

Het doel van de zanger als solist of met andere zangers samen kan uitsluitend zijn om een of meer liederen, duetten etc. ten gehore te brengen in een muziekoptreden of concert, maar het kan ook een bijdrage zijn aan een andersoortige theatervoorstelling zoals een cabaretvoorstelling, toneelstuk, revue of show. Een zanger kan voorts optreden als onderdeel van een groter ensemble, zoals in een zangspel, musical, operette, opera of andersoortige voorstellingen die aangeduid worden als muziektheater.

Een veel gehoord adagium is: " ...iedereen kan zingen"; in de praktijk zal men wel moeten leren zingen om daarmee een bepaald muzikaal doel in een theatervoorstelling te kunnen bereiken. De stem van een zanger kan geheel autodidact geschoold zijn en via groeps- of individuele lessen nader worden gevormd of deze kan door middel van een conservatorium opleiding op het hoogste haalbare technische niveau gebracht worden.

Voor een nadere toelichting zie: Wikipedia

Een alfabetische overzicht van personen die in de Productiedatabase als zanger werden geregistreerd

Bronnen